31 Disember 2010

Ikan kembung bersos thai

      Salam kepada bloggers! hari ini saya terpaksa buat pos lain lah sebab kalau kebiaasaannya bila hari Jumaat jer saya pasti tepekkan artikel saya  Dari Dapur Azli Razali di Utusan Malaysia tuh.  Kepada mereka yang biasa mengikuti ruangan itu saya  minta maaf kerana hari ini Utusan perlu memflash back balik (betulker ayat aku nih hehe belasah jer lah) @mengimbas peristiwa2 yang berlaku sepanjang 2010. Maklumlah dah hujung tahun kenalah tutup akaunkan? hehe.Takper minggu depan InsyaAllah Dari Dapur Azli Razali akan beroperasi kembali aminn.

30 Disember 2010

Ayam masak gajus

TETIBA perut keroncong tak tau nk masak apa? Sebenarnya gambar nih dah lama terperuk dalam peti besi saya cuma belum sempat nak berkongsi dalam blog nih jer. So bila korek2 dalam folder, ternampaklah gambar nih. Jadi terpikirlah nak buat post baru. Actually sebenarnya hidangan ini saya makan semasa pi jalan2 kat Hadyai. Chek Pi  makan kat tepi pantai dia yang atuh! kat Songhkla. Yang ada gambar ikan duyung sexi tuh hehe. Sempat jugak lah wusha2 ikan duyung tuh tapi takde respon hahaha. Bagi mereka yang berkesempatan pergilah Hadyai, makanan dia memang syok habis.

Donut

MAKANAN ini memang disukai ramai. Antara restoran yang menjual donut yang paling popular adalah dunkin donut dan big apple. Of course resepi yang mereka guna tuh adalah secret resepi sebab banyak orang tanya kenapa donut yang dia buat tak segebu dan selembut macam dunkin donut dan big apple.   Tips donut yang ingin saya kongsikan adalah anda boleh menggunakan tepung gandum biasa cap sauh atau guna tepung roti (cap bluekey ada dijual di supermarket). Resepi donut yang saya kongsikan dalam nih tetap menjadi pujaan hati, buktinya ada orang yang mintak saya postkan resepi nih  setelah berkali-kali dimintanya dari saya, ha ini lah dia resepi donut! cuba ok!

29 Disember 2010

Sejarah kek keju

SEBENARNYA ini adalah artikel asal sebelum diedit dalam untuk artikel Kek keju dalam dari Dapur Azli Razali yang keluar pada minggu lepas iaitu pada 24 Disember 2010.  Dalam Utusan Malaysia minggu lepas tuh artikel agak pendek dan ada beberapa  info dan tip tentang kek keju tuh tidak dapat saya kongsikan. Walau bagaimanapun mungkin ada sebab2 yang tak dapat dielakkan artikel ini terpaksa dipendekkan ( SEDEY2 Warghh!!! HEHE). Apa2 pun u all bolehlah baca artikel asli ini bagaimana hendak buat kek keju bakar dengan lebih teliti  Selamat membaca lah!
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Penemuan sebuah buku tentang seni membuat kek keju yang ditulis oleh seorang ahli fizik Greek menguatkan lagi fakta yang kek keju sebenarnya telah lama wujud iaitu sejak dari zaman Greek lagi. Kek keju diperbuat daripada keju lembut seperti ricotta, mizithra, mascarpone dan neufchâtel tetapi jenis keju yang sering digunakan untuk membuat kek ini adalah daripada keju krim (cream cheese). Pasti ramai yang menggemari dengan keenakan kek keju bakar. Jadi, minggu ini saya akan berkongsi tip-tip membuat kek keju bakar iaitu kek keju New York. Membuat kek keju bakar sebenarnya mudah. Untuk mendapat hasil terbaik anda hanya perlu mengikuti teknik dan memahami kaedah membuatnya dengan betul.

Orange Cup cake@kek cawan oren

Bahan-bahan (Menghasilkan anggaran 25 biji kek cawan.)
250 (1  1/4 cawan) gm mentega
230 gm( 1 1/4) gula kastor
5 sudu oren sunquick

5 biji telur Gred B
270-300 gm( 1 1/4 - 1 1/2 cawan)  tepung halus (superfine)- diayak dengan serbuk penaik
1 camca teh serbuk penaik - diayak dengan tepung
1 camca teh vanila


Hiasan
Aising
Parutan coklat
Pewarna

28 Disember 2010

BISKUT SAMPERIT

Bahan-bahan
220gm (1 cawan) mentega
150gm (¾ cawan) gula kastor
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
350gm (1 ¾ cawan) tepung gandum } diayakkan
130 g (½ cawan+2 sudu besar tepung jagung } diayakkan
30 gm( 2 sudu besar) tepung kastad } diayakkan

Cara penyediaan

  1. Pukul mentega dan gula sehingga gula hancur dan sebati.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Kacau sehingga rata.
  3. Masukkan tepung yang telah diayakkan dan gaulkan sehingga rata.
  4. Masukkan adunan dalam acuan samperit dan tekan atas loyang pembakar yg telah disapukan majerin.
  5. Bakar anggaran 10-12 minit dengan kepanasan suhu 180 darjah C.
  6. Sejukkan dahulu sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.

Blueberi tart/Tart Blueberi

TEKNIK membuat isian tart ini sama seperti membuat kek keju sebenarnya. Tips membuat tart ini adalah-kulit pai yang anda bancuh jangan terlalu kering dan terlalu basah . Pastikan konsistensinya kulit pai yang anda bancuh adalah betul,  Kulit pastrinya  jangan terlalu masak ketika kali pertama dibakar kerana nanti anda akan membakar untuk kali kedua semasa meletakkan isiannya. Anda perlu berhati-hati ketika menyediakan meringue,  jangan bercampur dengan kuning telur dan bekas dan pemukul hendaklah bersih kerana jika ada kuning telur dan minyak putih telur tidak akan kembang. Bakarlah seperti biasa sehingga kejunya mengeras. Tidak perlu terlalu perang. Jika anda mahu memmbuat tart keju anda tak perlulah meletakkan blueberry !

27 Disember 2010

Baked Avocado

MENU bakar ini menggunakan buah avocado. Ia disumbatkan dengan isi ayam kisaryang dimasak bersama keju. Anda boleh menikmatinya begitu sahaja atau dimakan bersama salad dan dengan sedikit sos pesto. Jika anda sukar mendapatkan daun basil. Anda boleh menggantikan dengan herba lain seperti daun pudina atau daun ketumbar. Pastikan anda memilih   avokado yang telah masak kerana ia mudah dibelah dan apabila anda memasaknya ia lebih enak dinikmati.

Creme Anglaise

PASTI ada yang tak pernah mendengar nama makanan ini bukan? baiklah cream anglaise (sebutannya krem awn glezz) adalah definisi bahasa Perancis untuk sos vanilla atau sos custard. Sos ini sering dimkanan dengan puding roti( bread butter pudding) atau pun makanan lain seperti kek. Sememangnya anda memerlukan teknik untuk membuat sos ini , jika tersalah tekniknya sos yang anda masak akan berketul-ketul. Ada sesetengah chef suka memasaknya diatas air mendidih kerana sos yang anda masak akan masak dengan cantik dan tidak berketul ketul. ada juga yang suka memasak diatas api tetapi harus selalu mengacaunya. Ia senang berketul-ketul kerana ada protein dari telur dan susu.

Anda digalakkan menggunakan wire whisk supaya kacauannya lebih sekata tetapi jangan terlalu kuat kerana anda akan memerangkap udara yang akan membuatkan sos anda berbuih pula nanti.Jika anda memasak diatas api pasanglah api yang sederhana dan kacau dia sehingga likat. Ia akan memekat apabila ia sejuk. JIka anda terlebih masak pula sos ini akan set atau terlalu pekat untuk dijadikan sos. jangan khuatir anda hanya perlu menambah susu didalamnya dan panaskannya semula untuk mencairkan sos ini. Jika anda terleka dan sos anda berketul, tak perlu gelabah atau panik. Saya ada cara untuk menyelamatkan sos anda. Apa yang anda perlu buat tapiskan sos anda dan tambah sedikit air atau susu Insyallah sos anda akan tidak berketul dan masaklah ia semua supaya ia pekat. Anda boleh menggantikan setengah dari sukatan susu ini dengan krim putar (whipping cream) jika mahu sos ini berasa lebih enak! tetapi kos membeli bahan  perlulah ditambah kerana harga krim sedikit mahal dari susu. Resipi ini saya dapat dari buku profesional baking dan anda boleh mencubanya. Seperti saya katakan awal tadi sos ini sesuai dimakan dengan bread butter pudding jadi jika anda hendakkan resipi bread butter pudding bolehlah klik resepi 1 dan resepi 2.

25 Disember 2010

Bread butter pudding pisang/puding roti pisang

INI adalah resipi lain untuk membuat bread butter pudding yang saya dapat dari buku profesional baking 4th edition. Jadi anda bolehlah cuba juga resipi ini. Jangan lupa makan dengan lawannya iaitu sos kastard atau juga dikenali dengan nama creme anglaise. Ia akan menambahkan kelazatan puding ini. Saya cadangkan anda makan puding ini semasa ia sejuk dan pasti rasanya  lagi bertambah-tambah enak. Jadi bila buat tuh simpanlah di dalam peti sejuk dahulu sebelum anda ngap pudding anda itu hehe. Anda boleh mendapatkan resipi bread butter pudding yang lain dengan klik di sini dan  resipi sos vanilla/ custardnya. Cara membakar roti ini adalah menggunakan cara steam bake iaitu membakar di atas dulang yang mengandungi air di dalam oven cara ini dapat menjadikan puding lembab dan  tidak terlalu kering sesudah dibakar. saya campurkan pisang dalam puding ini jadi ada kelainan sikit pada puding ini.Selamat mencuba ya!

24 Disember 2010

Resipi Ringkas

Alhamdulillah buku kedua telah selamat dicetak dan dipasarkan di Malaysia dan Singapura. Buku ini telah diterbitkan oleh Sky Publishing House. Saya mengambil masa selama 5 bulan untuk menerbitkan buku ini. Setiap resipi yang dicipta telah diuji, ia benar-benar teruji!. Keunikan buku ini adalah dari segi konsepnya. Ia hanya menggunakan 5-6 bahan sahaja dalam setiap juadahnya. Ringkas bukan? Setiap bahan dalam satu-satu resipi ada menggunakan sekurang-kurangnya satu produk daripada MAGGI. Terima kasih kepada MAGGI kerana menjadi penaja untuk ruangan iklan.Timbulnya idea saya untuk membuat buku berkonsepkan resipi ringkas ini bermula daripada perbincangan dengan publisher saya. Akhirnya kami sepakat menerbitkan buku Resipi Ringkas ini yang sesuai untuk orang2 yang sibuk bekerja!.  Kesibukan kerja membuatkan sesetengah anda kita tidak memasak  dan kurang minat untuk  masak di rumah. 

Ayam Percik Kelantan

Bahan Bahan

1 ekor ayam-potong 4 bahagian
Sedikit kunyit serbuk
Sedikit garam

Kek Keju New York

RESIPI kek keju ini adalah resipi di dalam ruangan Dari Dapur Azli Razali yang telah saya tuliskan. Sila klik di sini untuk mengetahui teknik  menghasilkan kek keju bakar. Semoga anda gembira dengan hasil kek keju yang anda hasilkan dan nikmatilah kek keju itu bersama orang yang tersayang-rakan2 atau kaum keluarga.


Kek Keju

Artikel: Dari dapur Azli Razali
Akhbar: Utusan Malaysia
Tarikh: 24 Disember 2010

PASTI ramai menggemari keenakan kek keju bakar. Jadi, minggu ini saya akan berkongsi tip membuat kek keju bakar iaitu kek keju New York.
Membuat kek keju bakar sebenarnya mudah. Untuk mendapat hasil terbaik anda hanya perlu mengikuti teknik dan memahami kaedah membuatnya.
Acuan kek keju yang dipanggil springform perlu digunakan jika anda ingin membuat kek keju. Jenis acuan ini mempunyai pelaras yang boleh menanggalkan kek keju dengan senang setelah masak.

22 Disember 2010

Lasagna

LASAGNA menggunakan pasta yang dinamakan lasagna. Lasagna berbentuk 4 segi tepat. Cara membuat lasagna adalah dengan melapiskan sos daging,  lasagna dan sos bechamel secara berselang seli, di atas lasagna pula ditaburkan keju sebelum dibakar. Terdapat dua cara untuk menyediakan lasagna ini sebenarnya.  Anda boleh menggunakan kepingan lasagna  yang belum direbus semasa hendak melapiskannya. Tetapi sos anda perlu basah sedikit  supaya kepingan lasagna boleh menyerap cukup air dan ia boleh masak dengan elok.  

21 Disember 2010

Ikan sembilang goreng cili api

Info menarik yang baru juga saya ketahui dr En Kamil dari FB yang  saya diberitahu ikan sembilang berbeza dari ikan keli dari segi habitat.  Itupun setelah tersalah info sebelum nih! ya ampunn! kepada pembaca hehe. Anyway thanks sbb share knowledge tuh yelah tak semua benda kita tahu kan betul tak? jadi dont stop learning sesungguhnya ilmu itu sungguh luas hehe.  Ikan sembilang tak hidup kat air tawar sebab akan mati manakala ikan keli hidup di air tawar. Itu adalah perbezaan paling ketara antara kedua ikan ini.  Ada yang tidak menggemarinya kerana ikan sembilang  dan ikan keli ini  berasa sedikit hanyir.  Ikan ini juga dikategorikan sebagai ikan yang berlemak. Anda perlu melumurkan ikan ini dengan jus limau nipis atau basuhnya dengan air asam jawa selepas menyiang ikan ini. Kemudian bilaslah dengan air biasa. Dengan cara ini ia dapat mengurangkan bau dan rasa hanyir ikan ini. Selain itu kikis kulit ikan ini untuk membuang lendir yang ada pada kulitnya.

Cream Cheese frosting/toping keju krim

CREAM CHEESE FROSTING adalah topping yang kebiasaannya disapu di atas kek baldu merah atau kek lobak merah. Sangat mudah disediakan dan enak rasanya. Sekiranya anda ingin menggunakan frosting ini untuk kek cawan atau muffin juga boleh, pasti rasa kek dan muffin  akan bertambah enak.

Bahan-bahan
250 gm cream cheese, suhu bilik
60gm gula icing
1 sudu teh esen vanila
1 1/2 cawan(360 ml) krim putar/whipping cream- ada dijual di pasaraya di bahagian mentega

Cara penyediaan
  1. Pukul krim keju dengan gula sehingga lembut dan sebati.
  2. Kemudian masukkan esen vanila dan krim . Pukul sehingga sebati.
  3. Sedia untuk disapu diatas kek.

20 Disember 2010

Topping Chocolate Ganache

CHOCOLATE ganache adalah topping yang selalu digunakan untuk kek coklat lembab. Anda boleh gunakan untuk kek jenis lain seperti kek coklat keju dll. Jangan masak dengan api yang terlalu kuat kerana takut coklat akan menjadi hangus pula nanti. Biarkan ganache yang telah masak disejukkan sebentar sehingga sedikit keras supaya mudah disapu atas kek.

Bahan-bahan
115 gm coklat masakan/ dark chocolate
80 ml krim putar( whipping cream)-ada dijual di pasaraya di bahagian mentega
1 sudu teh mentega

Cara penyediaan
Campurkan semua bahan-bahan dan masak atas api yang sederhana sehingga cair. Sejukkan dan sedia disapu di atas kek.

Topping krim masam

TOPPING ini sangat mudah disediakan. Anda hanya perlu beli krim masam yang ada dijual di pasaraya. Jika tiada anda boleh perahkan  2 sudu jus lemon pada 1 cawan krim putar (whipping cream).  Krim ini berasa sedikit masam dan ia sangat sesuai dimakan dengan kek keju atau kek mentega mengikut selera anda.

Bahan-bahan
1 cawan  (240 ml) krim masam
2 sudu makan (30 gm) gula icing
1/2 sudu teh vanilla

Cara penyediaan
  1.  Putarkan semua bahan sehingga sebati dan sedia untuk disapu diatas kek.

Tart kelapa

TART kelapa ini saya  berasa sedikit lemak tetapi lembab sedikit. Bagi mereka yang ingin membuat kulit pai ini bolehhlah dapatkan daripada link yang saya kongsikan di bawah nih.  Jika mahu rasa coklat anda boleh mencurahkan coklat cair atas tart ini atau letakkan krim diatasnya. Pasti rasanya berlainan.  selamat mencuba.

19 Disember 2010

Strawberry blended/ Strawberi kisar


JIKA bercakap tentang ice blended nih tentu anda setuju Coffee Bean dan Starbuck menjadi pilihan kerana  ice blended coffeenya memang giler KAW! betul? Tapi kali ini apa kata cuba ice blended perasa strawberi pula. Pasti ada kelainan sikit. Yang penting dah boleh jimat 12 hinggit  dan kalau buat sendiri u all leh buat bergelas-gelas! puas hati. Bak kata orang jimat poket jimat belanja! hehe. Namun jika anda membuat ice blended jangan lupa pulak nak mencuci blender tuh betul2. Kalau boleh kisarkan dulu dengan air sabun atau dengan buah2han citrus. Kalau tak cuci nanti tak pasal2 pulak jadi ice blended perasa cili! So apa tunggu lagi cuci lah blender sekarang dan buat ice blended strawberi nih. Selamat mengisar!

18 Disember 2010

Char kway teow

CHAR KAWAY TIOW adalah makanan asli dari negeri Pulau Pinang yang popular. Tidak sah ke penang jika tidak merasa menu ini. Char bermaksud to sear iaitu goreng dengan api yang kuat dan besar. Kway tiaw pula adalah mee leper berwarna putih yang diperbuat daripada tepung beras. Memasak kway tiow memerlukan api yang besar.  Itu adalah teknik yang diperlukan untuk memasak kway tiow yang asli. Dapur high presure adalah dapur yang sesuai  digunakan untuk membuat menu ini. Tetapi jika tiada dapur high presure anda masih boleh membuat char kway tiow yang enak  tetapi kuali anda perlu dipanaskan dengan betul-betul supaya aroma bahan-bahan yang ditumis menjadi harum dan kway tiow yang digoreng masak kering. Char kway tiow yang asli adalah kering teksturnya walaubagaimana pun ia mengikut selera anda. Jika tidak suka terlalu kering jangan lah goreng terlalu lama.Tip menggoreng kuway tiau adalah teknik mengacau semasa menggoreng adalah anda perlu berhati-hati mengacau kway teow semasa menggoreng kerana dikhuatiri kway tiaw akan pecah. nanti kurang enak untuk dimakan pula.  Ambil kuali anda dan Charlah sekarang selamat mencuba! 

17 Disember 2010

Piza

APASALAHNYA sesekali membuat piza di rumah untuk dijamu bersama-sama keluarga bukan?. Jadi resipi kali ini adalah resipi yang juga saya kongsi dalam artikel di ruangan Dari Dapur Azli Razali di Utusan Malysia minggu ini. Memang berbaloi buat piza sendiri di rumah. Dengan menggunakan tepung 500 gm anda boleh membuat sebanyak 3 keping roti piza yang besar PUNYA!. Memang berbaloi. Kalau buat piza yang simple cam gini, kos membeli barang tak sampai pun 40 hinggit. Jimat bukan? Kalau anda beli kat luar di restoran yang menjual piza, beli 3 keping besar for sure lebih dari RM100 pasti melayang punyalah!. Bagi mereka yang ingin mengetahui cara-cara untuk membuat piza dengan lebih mendalam bolehlah baca artikel yang saya tulis dengan klik di sini. Selamat mencuba. Buon appetito! (enjoy your meal!)

Piza untuk keluarga

Artikel: Dari Dapur Azli Razali
Akhbar: Utusan Malaysia
Tarikh: Jumaat 17 Disember 2010
Untuk resipi klik link di sini

KETIKA bercuti baru-baru ini, saya sempat membuat piza untuk santapan keluarga di kampung, jadi saya fikirkan eloklah saya berkongsi bagaimana hendak membuat piza dengan anda. Piza dikategorikan sebagai sejenis roti leper. Rasanya yang enak dan boleh dipelbagaikan rasanya membuatkan makanan Itali ini sungguh digemari.

16 Disember 2010

Ikan taucu dengan terung

TAUCU sungguh sedap apabila dimasak untuk lauk pauk yang bergoreng atau kukus. Menu ini saya fikir anda sudah biasa menikmatinya bukan?  Banyak sahaja restauran yang ada menyediakan menu ini. Tapi saya tak kira saya nak share juga dengan pengunjung blog saya ini menu yang memang saya juga gemari. Untuk lauk ini saya menggunakan ikan selar. Tapi anda boleh menggunakan sebarang ikan yang sesuai dengan selera anda seperti ikan kembung, siakap atau lain-lain jenis ikan yang sesuai. Saya gandingkan masakan ini dengan terung yang digoreng. Kalau takde terung anda boleh gunakan timun sebagai ganti.nak cekup nasi putih jer hehe. Tip memasak lauk yang menggunakan taucu adalah pilih taucu yang tidak terlalu masin. Kalau boleh taucunya janganlah terlalu hancur nanti makan tak sedap sebab tak boleh rasa taucunya sebiji-sebiji. Lagi satu tak perlu tambah garam dah, sebab taucu dah masin. Nanti tak pasal-pasal kena serangan darah tinggi pula sebab terlebih masin hehe. Ikan masak taucu ini adalah lauk yang simple tapi menyelerakan. Selain itu ia mudah disediakan. Macamana dengan anda? suka? apa lagi, kalau suka buatlah sendiri menu ini dirumah ya!

15 Disember 2010

Melon licious

MINUMAN ini sangat menarik bagi saya sebab dicipta secara tak sengaja. Pada mulanya saya merancang nak  membuat jus tembikai merah yang dicampur dengan aiskrim soda. Yelah bila buat makan-makan, air kena lah best gak kan? baru layan. Tetapi anak sedara saya yang cerdik2 tuh telah membeli tembikai kuning untuk buat minuman. Aduh apa lagi kena bebel free lah dengan saya. Lain yang org suruh beli, lain pulak dibelinya, pastuh tembikai kuning nih kan biji dia byk! nak mesin ke benda... alih alih terciptalah melon licious nih hahaha. Nama kemain lagikan? Instantly jer idea datang nak buat minuman nih. Cara dan bahan untuk membuatnya sangat-sangatlah mudah! apa yang anda perlu lakukan adalah mencincang-cincang atau melecek-lecekkan tembikai nih. Jangan dimesin yer, biji dia tuh akan rasa pahit pula nanti. Anda boleh  lenyekkan tembikai nih dalam mangkuk dengan  pelenyek supaya jusnya keluar. Nanti apabila dicampurkan dengan aiskrim soda bolehlah terasa jusnya. Walaubagaimanapun, ada cara yang paling cepat, murah dan senang apa lagi RAMASlah. Ada berani? Syyyy... yang nih saya tak bagi tau kat kaum keluarga saya masa tuh tau yang saya dah RAMAS buah tuh. Tau2 depa kata sedap dan air nih habis licin hahaha. Agak mengerikan sikitlah cara nih pasal kena ramas-ramas tembikai tuh kan tapi yang penting depa semua dah minum air tangan saya hahaha.  Slurppp!!!. Kalau nak nampak sopan sikit, lecek-leceklah dalam mangkuk guna gelas plastik or sarung plastik ker so nampak lah bersih sikit ahak!

14 Disember 2010

Kentang lenyek bakar berkeju

MENU ini saya masak ketika menikmati kambing bakar bersama keluarga saya. Kombinasi kentang keju ini amat sesuai digandingkan dengan daging bakar. Saya sukakan kentang ini kerana selain rasanya yang enak ia amat mudah dibuat. Anda semestinya memerlukan oven untuk membakar kentang lenyek ini. Kentang harus dijadikan kentang lenyek dahulu sebelum dibakar. Paling saya suka sebab kentang ini digaul dan dibakar dengan cheese jadi rasanya sedikit lemak. Bagi mereka yang jaga badan dan tidak mahu terlebih kolesterol katanya bolehlah mengurangkan keju atau bakar begitu sahaja. Boleh gantikan keju dengan serbuk roti atau oat yang ditabur diatasnya. Sihatlah sikit betul tak. Maklumlah sekarang ini banyak penyakit berpunca daripada makan.

13 Disember 2010

Rendang minang


SUDAH satu kemestian apabila tiba hari raya rumah saya akan membuat rendang minang. Maklumlah orang Negeri Sembilan, rendang minang pasti ada kalau tak ada, tidak sah! rendang minang agak berbeza dengan rendang biasa kerana banyak menggunakan cili api untuk merendangnya. Bahan lain adalah sama seperti membuat rendang biasa. Lagi satu keunikan rendang yang saya kongsikan ini adalah bahan-bahannya selain daging ia menggunakan organ2 dalaman seperti hati, limpa dan paru. Tapi jika anda ingin mengunakan daging sahaja pun boleh sebenarnya. Lagi satu teknik  merendangnya pula tidak perlu menumis bahan-bahan kisar nya, tetapi semuanya dileburkan sekali kecuali santan dan kerisik. Ia dimasak dahulu sehingga daging menjadi kecut dan mesra dengan rempah-rempahnya. Kemudian barulah dimasukkan santan dan direndang sehingga kering. Kepedasan anda boleh kurang atau lebihkan mengikut selera anda. Selamat mencuba!

12 Disember 2010

Hot Chocolate

CUBALAH membuat minuman yang menyegarkan dan mengasyikkan ini. Cara membuatnya sungguh mudah dan bahan-bahannya juga senang didapati di pasaraya. Gunakan chocolate yang gelap dan berkualiti mutunya supaya hot chocolate yang anda buat sedap rasanya. Anda perlu berhati-hati apabila memanaskan susu kerana susu mudah meruap.Panaskan susu dengan api yang sederhana sahaja. Jika di restoran lima bintang mereka akan memanaskan susu dengan menggunakan steamer sehingga susu berbuih namun jika anda tiada mesin ini, anda boleh menarik atau memukul susu dengan wire whisk yang tengah panas. Gunakan whipping cream yang dalam tin dengan spray sahaja di atas hot chocolate. Jenis cream ini sering digunakan untuk minuman seperti coffee blended. Jadi apa lagi selamat menikmati minuman ini ok! syokkk!

11 Disember 2010

Agar-agar coklat


DEFINISI agar-agar sebenarnya adalah keras tetapi masih lembut untuk digigit dan dikunyah. Ia berbeza dengan puding yang kebanyakannya lebih lembut dan ada sesetengah puding tidak mencampurkan agar-agar tetapi menggunakan telur, krim dan gelatin. Tip pertama untuk membuat agar-agar yang elok dan tidak terlalu keras adalah dengan memastikan agar-agar dimasak dahulu dengan air kosong supaya agar-agar mudah melarut dan hancur. Jangan mencampurkan semua bahan-bahan sekali kerana agar-agar menjadi susah dan lambat untuk dihancurkan. 

10 Disember 2010

Salad Nicoise

SALAD  NICOISE yang berasal dari Nice Perancis ini telah saya kongsikan bersama pembaca Utusan Malaysia di ruangan Dari Dapur Azli Razali pada 10 Disember 2010. Dalam artikel ini saya berikan sedikit info tentang latar belakang salad ini dan cara untuk menyediakan salad ini dengan lebih terperinci. Ikutilah cara-cara membuatnya dengan membaca artikelnya di sini ok!


Kontroversi salad Nicoise

DARI DAPUR AZLI RAZALI di Utusan Malaysia minggu ini membawa anda cerita kontroversi tentang makanan  dari negara Perancis ini iaitu Salad Nicoise. Kalau nak tahu lebih lanjut apa yang kontroversi sangat tuh, baca lah artikel saya ini. Jika anda inginkan resipi artikel  pada minggu ini pula anda boleh klik di sini !

Ruangan: Dari Dapur Azli Razali
Akhbar: Utusan Malaysia
Tarikh: Jumaat, 10 Disember 2010
Link: Utusan online


SALAD Nicoise (disebut niswaz) mendapat nama dari tempat asalnya iaitu Cote d'Azur di kota Nice di Perancis. Ia juga dikenali sebagai Salade Niçoise atau insalata nizzard.

09 Disember 2010

Crumble Epal

Salam kepada bloggers! resipi crumble epal ini telah saya kongsikan dengan pembaca ruangan Dari Dapur Azli Razali di Utusan Malaysia pada 3 Disember 2010 lepas dengan tajuknya Rahsia sebiji epal. Bagi mereka yang ingin mengetahui bagaimana untuk menyediakan juadah ini dengan lebih terperinci dan untuk mengetahui apakah rahsia yang terkandung di dalam buah epal  silalah baca artikel ini dengan klik di sini ok.

08 Disember 2010

Onde-onde buah peach

 PERNAH dengar kuih onde-onde? pernah makan? apa! tak pernah? hehee. Ada yang memanggilnya dengan nama kuih kelepong dan kuih buah melaka. Baiklah nak story pada mana2 pihak berkuasa yang tak mengenali dengan kuih onde2 buah melaka nih. Ia adalah sejenis kuih tradisi yang berasal dari negeri Hang Tuah Melaka. Bentuknya bulat2. Warnanya pula hijau kerana menggunakan daun pandan atau perwarna dan ada yang berwarna putih jika tidak diletakkan pandan dan pewarna hijau. Menggunakan gula melaka atau gula enau sebagai intinya. Kuih ini berasa kenyal apabila digigit disamping anda boleh merasai inti gula buah melaka yang cair di dalamnya apabila anda mengunyahnya. Sudah meleleh air liur?. Baiklah tapi saya telah memberi sentuhan baru pada kuih ondeh-ondeh ini  dengan menggantikan gula melaka dengan buah peach.

04 Disember 2010

Ayam tandoori Klasik

RESIPI ayam tandoori klasik menggunakan pelbagai jenis rempah yang dicampurkan dengan yogurt. Kemudian diperap dengan ayam. Untuk mendapatkan rasa ayam tandoori yang sedap, ayam sebaik-baiknya diperap selama 8jam atau lebih Kebiasaannya ayam tandoori akan dibakar di dalam oven yang diperbuat daripada tanah liat yang dipanggil tandoor oven/clay oven, Clay oven berbentuk bulat seperti tong drum. Anda boleh menggunakan oven biasa atau griller jika tiada clay oven. Selamat mencuba.

03 Disember 2010

Rahsia sebiji epal

Ruangan:Dari Dapur Azli Razali 
Akhbar:Utusan Malaysia
Tarikh:3 Disember 2010
Untuk resipi sila klik di sini


SEBIJI epal sehari menjauhkan anda daripada doktor. Begitulah khasiat buah epal jika anda mengamalkannya dalam diet harian kerana ia kaya dengan sumber antioksida dan vitamin C. Manakala kandungan antioksida seperti flavonoid mampu memerangi penyakit kanser.
Kandungan quercitin dalam buah epal mampu mengelakkan kita daripada mendapat penyakit alzheimer.

01 Disember 2010

Salad kentang kobis merah

SALAD yang saya kongsikan ini telah diterbitkan dalam majalah I sihat keluaran November 2010. Salad kentang memang enak dimakan terutamanya jika ia digaul dengan mayonis. Memberikan tenaga kepada kita kerana kentang mengandungi sumber karbohidrat utama.  Kali ini saya memberikan citarasa baru dengan menambahkan sos BBQ dan kobis merah dalam bahan-bahannya. Untuk memberikan  sedikit rasa lemak saya menambahkan sedikit mayonis rendah lemak. Salad ini sihat dan sesuai bagi mereka yang ingin mengambil makanan yang rendah lemak dalam masa yang sama ia dapat membekalkan tenaga harian anda.Saya mencadangkan juga anda menggantikan mayonis dan BBQ dengan vinegrette yang diperbuat dari minyak sayuran jika anda ingin salad ini lebih sihat. Ia  boleh dibeli di pasaraya. Tip kali ini adalah teknik merebus kentang.  Jangan merebusnya terlalu empuk kerana dikhuatiri ia akan mudah hancur apabila digaul. Jangan pula merebus terlalu singkat kerana nanti kurang enak dimakan.