30 November 2010

Kerabu pucuk ubi dan taugeh


KALI ini apakata anda cuba buat kerabu pucuk ubi dan taugeh. Menu kali ini telah saya kongsikan bersama pembaca majalah I sihat keluaran November 2010. Thank you pada Noreen dan abang Fatah (fotographer) untuk keluaran kali ini.  Dalam ruangan menu sihat ini memfokuskan salad dan kerabu. Salad dan kerabu sebenarnya sihat untuk kita cuma penggunaan  bahan-bahan dalam resipinya perlulah dalam kuantiti yang betul dan sesuai. Lihat sahaja kerabu ini yang berasaskan sayur sayuran yang kaya dengan vitamin dan galian selain kaya dengan serat dan antioksida yang mampu manghalang sembelit dan kanser. Jadi apa tunggu lagi, cubalah!

Bahan-bahan

150gm pucuk ubi
2 cawan taugeh
¼ cawan kelapa parut- digoreng tanpa minyak sehingga perang

28 November 2010

Pancake

PANCAKE ini yang paling mudah untuk dibuat! ok tip membuat pancake/lempeng adalah anda harus mencampurkan semua bahan-bahan  dengan menggunakan gegelung dawai/wire whisk. Ini akan memudahkan adunan menjadi sebati dan adunan tidak bergentel-gentel atau berketul-ketul yang disebabkan oleh tepung yang tidak larut. Jika menggunakan senduk kayu atau senduk biasa, campurkan susu perlahan-perlahan sambil dikacau. Masukkan sedikit demi sedikit susu sambil adunan dikacau.  Anda boleh mencampurkan bahan-bahan lain seperti oat, nestum atau pisang bagi menambahkan khasiat pancake ini. Gunakan kuali leper untuk memasak pancake ini. Sekiranya ada kuali tidak lekat/nonstick pan pun lagi bagus makanlah dengan madu, buah-buahan segar atau aiskrim. Selamat mencuba!

Karipap Rangup

Seperti biasa ini adalah artikel saya di Utusan Malaysia Jumaat lepas. Pada mereka yang inginkan resipi karipap bolehlah klik di sini. Bagi mereka yang tidak berkesempatan membaca tip-tip membuat karipap di Utusan Malaysia Selamat membaca. Adios!

Artikel: Karipap rangup
Ruangan: Dari Dapur Azli Razali
Tarikh:26 Nov 2010

DI Malaysia begitu banyak kuih muih yang boleh kita nikmati antaranya, karipap. Keenakannya menjadikan ia kuih yang sesuai dihidangkan di meja makan ketika minum pagi atau petang.

Karipap

KUIH karipap. Sapa yang tak kenal dan tak pernah makan kuih ini betul! Semua orang pasti pernah merasai karipap. Saya paling suka dengan karipap yang rangup kulitnya dan intinya yang diperbuat daripada kentang. Saya kurang menggemari inti karipap yang diperbuat daripada keledek kerana rasanya yang manis. Sebenarnya macam2 cara orang membuat kulit karipap ini tapi saya akan kongsikan resepi yang saya jangka mudah untuk anda membuatnya dirumah. Resepi ini saya dapat daripada salah seorang anak murid saya. Bila saya rasa karipap dia buat di kelas praktikal. Fuhh memang sedap.

25 November 2010

Prawn Cocktail

PRAWN COCKTAIL sangat unik  dan dinamakan sedemikian kerana udangnya dimakan bersama cocktail sauce. Ia sangat mudah disediakan di samping bahan-bahannya yang digunakan juga ringkas. Apa yang anda perlukan  adalah udang, sos cocktail dan daun salad. Untuk menyediakan sos cocktail,  anda hanya perlu mencampurkan mayonis dengan sos cili dan sos tomato. Warna sos cocktail akan menjadi merah disebabkan oleh sos ini. Udang perlu direbus tetapi jangan merebus udang terlalu lama kerana ini akan menghilangkan kemanisan dan meliatkan udang. 

Bahan-bahan
250gm udang
1/2 bahagian daun salad -dimayang
1 paket alfalfa

24 November 2010

Apple Crumble Special

APPLE crumble yang saya kongsikan ini saya berikan sedikit ubahsuai dengan menambahkan buah prun dan peanut butter di dalamnya namun demikian anda boleh  tidak meletakkannya dalam resipi ini. Selamat mencuba!

Crumble Topping:
3/4 cawan (100 gm) tepung
3/4 cawan (150 gm) gula perang
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
3/4 cawan (70 grams) rolled oats (boleh dibeli dikedai kek)
1/3 cawan (40 grams) kacang walnut-dicincang
1/2 cawan (115 grams) mentega yang masih beku-potong kecil

Kek Cawan 2

KEK cawan yang saya kongsikan ini menggunakan resipi asas kek butter/pound cake. Memang senang membuat kek cawan ini. yang penting ada kreativiti masing. Selalu berlatih dan rajin2lah cari idea melalui buku, majalah atau internet ok so kalau uall taknak guna resepi 1 seperti yang saya kongsikan. Anda boleh gunakan resipi ini yang lebih mudah, terima kasih kepada saudara Azmi kerana berkongsi resipi. brother nih buat niaga kek cawan tau, so resipi ini memang teruji. Selamat mencuba!

Bahan-bahan kek
450gm mentega
400-450gm gula kaster
520gm tepung naik sendiri
9 biji telur
3 sudu kecil esen vanilla
2 cawan blueberi-pilihan

23 November 2010

Kek Cawan Cantik Memikat Selera

PASTI ramai yang gemarkan kek cawan! apa kata gunakan beberapa tip yang saya kongsikan dalam ruangan Dapur Azli Razali Utusan Malaysia Jumaat lepas. Diharap  tip-tip ini dapat membantu anda untuk membuat sendiri kek cawan di rumah. Untuk resipi sila klik di sini

Artikel: Kek Cawan Cantik Memikat Selera
Tarikh: 19 November 2010


PADA kali ini kita akan belajar cara-cara membuat kek cawan. Minggu ini sudah bermula cuti sekolah dan pastinya banyak orang mengambil peluang untuk melangsungkan perkahwinan.

22 November 2010

Garam Masala

ATAS permintaan saya letakkan resipi garam masala  kerana ada yang membaca post saya sebelum ini iaitu daging masala dan mereka ingin membuat garam masala sendiri di rumah. Untuk membuat rempah ini anda tidak memerlukan alat yang canggih kerana apa yang anda perlukan adalah mesin kering untuk mengisar bahan-bahan yang disangai (digoreng tanpa minyak).  Apabila anda telah memesinkan garam masala ini pastikan anda menyimpan dalam bekas kering dan kedap udara agar tahan lebih  lama juga untuk memelihara aromanya. Selamat mencuba!

Bahan-bahan
1 sudu makan biji pelaga
1 inci/1 batang kulit kayu manis
1 sudu makan jintan manis

15 November 2010

Tart buah pic

TART buah pic ini sangat sesuai dimakan begitu sahaja. Resipinya adalah olahan daripada resipi cream caramel  tetapi menggunakan santan dan ditambahkan dengan buah pic di dalamnya. Anda boleh menggantikan dengan susu rendah lemak jika mahu mengurangkan lemak dari santan itu. Jika anda ingin menggantikan dengan buah-buahan lain di dalam isiannya juga pun boleh. Makanlah dengan aiskrim vanilla bagi menambahkan keenakan tart ini. Selamat mencuba!

13 November 2010

Sayur Pak Choy dengan Sos Tiram

Menu sihat Jelita
Ruangan: Rencana
Majalah: Jelita September 2010
Susunan: Siti Shahila Ahmad dan Chef Azli Razali
Gambar: Nik Mohd Shahril Nik Mohd Nor

12 November 2010

Aneka kentang


KENTANG boleh dimasak dengan pelbagai cara dan hidangan. Misalnya kentang lenyek, saya pelbagaikan hidangan menjadi dutchess dan kentang sumbat.  Seperti didalam gambar juga saya hiris kentang yang direbus dan saya bakar. Anda boleh pelbagaikan juadah kentang mengikut kesukaan dan sebagai idea untuk hidangan kentang anda apakata  anda cubalah resipi yang turut saya kongsikan dalam artikel saya di Utusan Malaysia Dari Dapur Azli Razali Jumaat 12 November 2010. Selamat mencuba. Anda juga boleh membaca info tentang kentang dengan klik disini


Bahan A
450 gm kentang –kupas kulit dan potong dadu
½ cawan susu UHT/ krim putar
2 sudu mentega
Secukup rasa garam
Secukup rasa serbuk lada hitam

Hidangan kentang

MINGGU ini saya ingin berkongsi maklumat tentang ubi kentang setelah saya membaca tentang khasiat ubi kentang di Internet. Sebelum dibawa masuk ke Eropah dan Asia, ubi kentang (Solanum tuberosum Linn) yang merupakan tanaman berubi ini mula-mula sekali ditanam di Dataran Andes, Amerika Utara.Terdapat lebih 4,000 jenis spesies ubi kentang. Kumpulan kentang dibahagikan berdasarkan saiz dan kandungan kanjinya antaranya adalah kentang waxy, russet dan Idaho.

pie/tart shell

Pai shell atau lapisan bawah pie/tart perlulah rangup. Ini bagi pai atau tart yang dibakar dahulu tanpa sebarang isian atau kita panggil blind bake. Kemudian kulit pai atau tart ini akan digunakan sebagai bekas untuk isian @ filling Walaubagaimanapun jika anda ingin mneggunakan resipi ini untuk resipi pai yang dibakar bersama isinya boleh juga tiada masalah. Ada teknik untuk membuat pai shell yang rangup dan antara pantang larangnya adalah kurangkan penggunaan tangan kerana mentega mudah cair apabila terlalu kerap digaulkan dengan tangan. Selain itu uli jangan terlalu lama bagi mengelakkan protein tepung membentuk gluten yang akan meliatkan kulit pai nanti. Sebaik baiknya gaulkan menggunakan mesin pengadun. Doh yang telah siap perlulah direhatkan dalam peti sejuk selama lebih kurang 15 minit agar mudah dibentuk dansupaya tekstur lebih rangup apabila dibakar nanti. terima kasih kepada chef Anida kerana berkongsi resepi ini dengan saya.


800 gm tepung superfine

10 November 2010

Kek cawan 1

Ini adalah resipi kek cawan yang mudah anda boleh menghiasi kek cawan iini mengikut daya kreativiti anda selamat mencuba!

KEK

Bahan-bahan

1 ¼ cawan/250 gm mentega
1 cawan /230 gm gula kaster
5 biji telur
1 ¼ cawan/270 gm tepung halus (superfine)
1 camca teh serbuk penaik
4 sudu susu pekat
4 camca besar susu segar/cair
1 camca teh esen vanila

Brownies

Bahan-bahan
100gm tepung halus
150gm marjerin
4 camca makan sebuk koko
100gm gula perang
2 biji  telur walnut
100gm kacang ( panggang dan cincang )
1/4 sudu teh garam

Cara-cara penyediaan
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celsius.
  2. Ayak tepung dengan serbuk koko.
  3. Pukul marjerin dan gula sehingga kembang dan gebu.
  4. Masukkan telur  dan kacau sebati.
  5. Gaulkan tepung dengan kacang walnut dan masukkan dalam adunan. Kacau sebati.
  6. Masukkan dalam acuan kek yang telah disapu dengan mentega dan bakar dalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga pencucuk kek bersih apabila dicucukpada kek.

Ayam masak merah dengan mangga

Asalnya resipi ini adalah ayam masak merah tetapi saya telah mengolahnya dengan mencampurkannya dengan mangga, anda akan rasa mangga dalam masak merah ini.  Hidangkan juadah ini dengan nasi putih atau jika mahu lebih sedap makan juadah ini dengan  nasi tomato pasti terangkat!


Bahan-bahan A
1 ekor ayam-potong 16
2 sudu teh kunyit serbuk
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng ayam

Kerabu Mangga Muda

Menu Sihat Jelita
Ruangan: Rencana
Majalah: Jelita September 2010
Susunan: Siti Shahila Ahmad dan Chef Azli Razali
Gambar: Nik Mohd Shahril Nik Mohd Nor

Kerabu ini amat berkhasiat kerana menggunakan mangga dan tomato yang kaya dengan vitamin dan serat. Rasa masam air limau nipis dapat membuang lemak didalam badan. Rasanya yang sedikit pedas boleh melancarkan perjalanan darah. Anda boleh gantikan udang dengan ikan bilis atau sotong golek.
Selain kaya dengan sumber galian seperti kalsium, zat besi, magnesium, manganese, fosforus, potasium, sodium and zink, madu juga mengandungi gula semula jadi fruktosa dan glukosa serta lebih sihat berbanding dengan menggunakan sukrosa daripada gula pasir. Madu juga bebas kolesterol dan mengandungi sumber antioksidan.


Bahan-bahan A:
1 biji mangga muda, dihiris halus
40 g udang segar, direbus dan dipotong kecil
1 tangkai daun ketumbar, dihiris
1 biji tomato, dipotong dadu

09 November 2010

Sup Sayur Fucuk Telur

Menu Sihat Jelita
Ruangan: Rencana
Majalah: Jelita September 2010
Susunan: Siti Shahila Ahmad dan Chef Azli Razali
Gambar: Nik Mohd Shahril Nik Mohd Nor

Makanan berebus ini juga berkhasiat kerana tidak menggunakan minyak, selain membekalkan karbohidrat dan protein tambahan kepada hidangan. Jadi, pengambilan karbohidrat daripada nasi dan protein daripada ayam boleh dikurangkan.

08 November 2010

Ayam Masak Tomato

Menu sihat Jelita
Ruangan: Rencana
Majalah: Jelita bulan September 2010
Susunan: Siti Shahila Ahmad dan Chef Azli Razali
Gambar: Nik Mohd Shahril Nik Mohd Nor



Pastikan ayam dibuang kulit kerana kandungan minyak tepu pada kulit mengandungi kolesterol tinggi. Teknik memasaknya juga berlainan kerana tidak menggunakan minyak. Tomato mengandungi sumber antioksidan seperti anthocyanin dan lycopene yang baik untuk mengurangkan risiko sakit kanser payu dara dan prostat. Susu cair yang menggantikan santan juga membekalkan kalsium kepada badan.

07 November 2010

Kerabu Tauge dengan Ikan Kembung

Ruangan: Rencana (Menu sihat Jelita)
Majalah: Jelita September 2010
Susunan: Siti Shahila Ahmad dan Chef Azli Razali
Gambar: Nik Mohd Shahril Nik Mohd Nor

Hidangan ini mengandungi pelbagai zat seperti protein dan vitamin C. Selain itu, khasiat pada tauge berupaya menyingkirkan lemak tidak baik dan dikatakan sumber antioksidan terbaik untuk tubuh. Pastikan tauge tidak dicelur sehingga layu kerana khasiatnya akan hilang.  
Resipi ini lebih sihat kerana tidak menggunakan bahan daripada kelapa dan dengan itu mengurangkan lemak dalam hidangan. Kerabu ini tidak perlu ditambah garam kerana rasa masin daripada sos ikan, belacan dan udang kering. 

06 November 2010

Lempeng Pisang Sihat


SARAPAN ini sangat berkhasiat kerana mengandungi sumber nutrisi lengkap seperti karbohidrat daripada tepung selain protein dan lemak daripada telur. Hidangan ini kaya dengan serat daripada pisang dan mangga dan dapat menjana tenaga kepada mereka yang bekerja.
Vitamin daripada buah-buahan segar dan susu yang membekalkan kalsium membantu melengkapkan keperluan badan. Menariknya, daun pisang digunakan bagi menggantikan minyak dan aroma yang menyerap ke dalam lempeng dapat membangkitkan selera.
Madu yang digunakan juga mempunyai pelbagai khasiat seperti menambah stamina dan melancarkan sistem darah dan anggota dalaman.
Jika ingin menggunakan minyak, pilih minyak jagung yang lebih menyihatkan. Untuk rasa lebih enak, tambah Nestum atau oat dan pelbagaikan buah-buahan seperti kiwi, strawberi dan anggur. Perlu diingat, kurangkan makanan berlemak pada waktu pagi.

Bahan A:
1 cawan tepung
1½ cawan pisang lenyek  
3 camca besar gula pasir
1 camca teh serbuk penaik
½ camca teh soda bikarbonat
1½ cawan susu segar
1 biji telur
¼ cawan sagu

05 November 2010

Pak Ali buat Filo pastry dan Apple Strudel?

JOM tengok Pak Ali buat filo pastry dan apple strudel secara tradisional walaupun ada yang instant di pasaraya tapi pak Ali tetap dengan cara nenek moyangnya yang tradisi ini untuk membuat apple strudel . So apa lagi kalau taknak buat secara tradiasional leh beli yang dah siap ada dijual dipasaraya jer senang gitu! ahak! Selamat menonton!

A Baker's Odyssey: Apple Strudel Recipe

Artikel Puding karamel

Hari ini seperti biasa artikel Dari Dapur Azli Razali di Utusan Malaysia berkongsi cara-cara yang betul bagaimana untuk membuat puding karamel atau lebih dikenali Cream Caramel. Jadi semoga tip-tip yang saya berikan akan membantu  anda untuk membuat puding karamel. Bagi mendapatkan resipi puding karamel perisa asli  anda boleh mendapatkannya dengan klik disini. Di entri yang sama saya ada kongsikan juga resipi puding karamel labu. Kalau anda nak resepi puding karamel perisa nescafe pula anda boleh mendapatkan resepinya dengan klik sahaja disini ok.

Artikel: Puding Karamel
Ruangan:Dari Dapur Azli Razali Utusan Malaysia
Tarikh: 5 November 2010

RASANYA yang enak lebih-lebih lagi jika dimakan sejuk membuatkan ramai yang tidak dapat menahan untuk menjamahnya.
Namun ada segelintir yang mengeluh apabila hasil yang dibuat tidak memuaskan. Alasannya yang diberi adalah gula berasa pahit kerana terhangus.

Puding karamel

Artikel Dari Dapur Azli Razali di Utusan Malaysia hari ini saya telah pun kongsikan cara-cara bagaimana nak buat karamel.  InsyaAllah, menjadilah puding karamel yang anda akan buat nanti ok!  Seperti biasa dibawah ini adalah bahan-bahan dan cara membuat puding karamel. Good luck ya! Untuk membaca artikel puding karamel  anda boleh klik disini. Happy browsing! 

Tiramisu

Pencuci mulut dari Italy nih memang sangat popular dan pastinya sungguh enak. Sebenarnya menggunakan keju mascarpone dan sponge finger @ lady finger adalah resipi yang original bila kita membuat tiramisu.
Mascarpone cheese adalah cheese yang lembut dan rasanya berkrim tetapi kebanyakan orang akan menggunakan cream cheese bagi menggantikan penggunaan mascarpone cheese. Ini kerana harga mascarpone cheese lebih mahal so apalagi nak jimat kan, kenalah ganti dengan cream cheese hehe.
Tapi bagi saya ia adalah version yang dapat menjimatkan kos walaupun keoriginalitiannya tiada tetapi rasanya tetap masyukkk. Mungkin ada jugak tertanya tanya sponge finger dan  lady finger tuh apa plak. Well ia sebenarnya adalah asas sponge kek yang dipaipkan berbentuk jejari. Walaubagaimanapun

04 November 2010

Ayam masak Varuval

RESIPI kali ini saya kongsikan apabila saya mendapatnya daripada suratkhabar NSTP bertarikh 25 Oktober 2010 dan terima  kasih kepada Chef Madhavan daripada Hotel Legend kerana berkongsi resipi ini. Menurutnya, makanan ini berasal daripada  selatan India kerana ia menggunakan banyak rempah ratusnya. Untuk pengetahuan anda, untuk menyediakan makanan ini  ianya memerlukan masa yang lama kerana berdasarkan cara-cara penyediaannya anda perlu perapkan dahulu ayam ini selama 2 jam. Selain itu bahan-bahan yang digunakan juga agak banyak dan akan merumitkan lagi penyediaan juadah ini. Saya pun mula2 pening gak tgk bahan2 dan penyediaannya tetapi jgn risau saya dah susun bahan2 dan penyediaan dia agar mudah difahami. Walaubagaimanapun  dengan bahan-bahan yang meriah dalan resipi ayam ini ditambah pula dengan masa yang lama diluangkan saya garenti makanan ini pasti  enak!. Jadi tarik nafas dalam-dalam dan luangkan masa  anda selama lebih dari 2 jam untuk membuat masakan ini. Sekali sekala apasalahnya kan? yang penting sedap!. Kalau rasa lama sangat peraplah ayam tuh 1 jam jer tapi rasanya kurang umphh lah hehe.Selamat memasak!

03 November 2010

Royal aising

Royal aising selalu digunakan untuk  membuat kek perkahwinan. Ia akan dihias diatas kek perkahwinan atau membuat corak2 mengikut kreativiti masing-masing, namun ia ada juga digunakan untuk menghias diatas biskut atau cookies seperti biskut mama carries, yang selalu bentuk love dan warna putih dan dicorakkan dengan warna coklat. Kalau nak bagi wara letakkan pewarna mengikut kesukaan dan corak yang ingin anda buat. Jangan bimbang pada mulanya royal icing ini memang cair tetapi ia akan semakin keras jika dibiarkan pada suhu bilik.


Bahan-bahan
350gm gula aising
2 biji putih telur
1/4  camca teh cream of tartar

Cara-cara penyediaan
Campurkan semua bahan an sehingga sebati. Bahagikan ikut warna yang ingin dicampurkan, kemudian boleh disapu atas  biskut mama carries atau kek perkahwinan.

Puding Suji


PUDING Suji juga dikenali puding semolina ini sebenarnya adalah pencuci mulut komuniti masyarakat India yang sangat popular dan enak. Resipi  asli menggunakan minyak sapi tepung suji dan susu. Walaubagaimanapun resipi ini saya ubahsuai sedikit dengan menambah agar-agar supaya dapat membantu puding ini untuk set dan menjadi lebih pejal.  tepung suji @ semolina adalah tepung gandum penuh yang  biasa digunakan untuk membuat pasta. Keunikan puding ini terletak pada bahan-bahannya. Apabila masak tekstur puding ini  sedikit kasar kerana tepung semolina tadi yang kasar dan telah mengembang. Well anda semua kena cuba puding nih. Welcome to the taste of Indian!
Bahan-bahan 

02 November 2010

Pai Epal

JOM pekena Pai Epal Ala mode. Ala mode tuh adalah bahasa french yang bermaksud  benda2 yang dimakan dengan aiskrim so pai ini dinamakan sebegitulah.

 Bahan bahan A (kulit pai)
175 gm mentega
250gm tepung halus ( superfine)
70gm gula
4 sudu makan air

Bahan Bahan B (hiasan atas)
1 bungkus puff pastry segera-boleh didapati dipasaraya @ gunakan sahaja kulit pai yang dibuat dari bahan A

01 November 2010

Canalloni filling

Ini merupakan filling atau isian yang boleh digunakan untuk membuat kek atau pencuci mulut yang lain. contohnya gunakan ia sebagai sapuan di atas kek atau brownies. Kalau digunakan untuk melapikkan chocolate chip cookies pun boleh atau lapikkan dengan sponge finger. Buat ala2 macam  filling biskut oreo. Memang terangkat! Kali ini  filling ini akan diletakkan sebagai inti di dalam sarung coklat yang dibentuk seperti silinder. Resipi ini saya dapat dari salah seorang pelajar saya yang baru balik dari latihan praktikalnya. Apabila dia membuat untuk exam praktikalnya dan kebetulan saya jadi panel mereka saya rasai dessert ini sungguh sedap dan apalagi saya pun paulah resepi dia dan hasilnya saya kongsikan dalam blog ini. Saya harap u all boleh cuba. Tak rugi kalau membuatnya!

Moktel Gelora

NAMA moktel ini saya beri nama Gelora! Bukan jiwa gelora  tetapi rasa dahaga sehingga bikin gelora hahaha. Gelora adalah perasaan yang tidak keruan jadi apa perasaan kita apabila kita berasa haus? pasti kita tidak akan berasa selesa apabila kita berasa dahaga maka air adalah jawapannya bukan? jadi air moktel ini pasti dapat menghilangkan dahaga kita maka  dengan itu saya  terfikir untuk menamakan air minuman campuran ini sebagai GELORA. Ia mudah dibuat jadi saya harap air ini akan semarakkan gelora dahaga anda, selamat mencuba!