22 April 2010

Kek keju Oreo Lemon



Ramai betul yang gilakan kek keju. Begitu juga saya! nak nak bila saya buat untuk keluarga, sebiji memang tak cukuplah mesti nak buat lebih! Kalau kek keju nih, kek keju kat secret recipe adalah yang terbaiklah. betul tak? Macam2 jenis kek keju boleh kita dapat. Tapi standardlah kalau takde 7 ringgit Malaysia dan lima kupang! jangan dok berangan nak makan. Tapi orang kata biar mahal asal sedap tapi kalau selalu boleh pancit kocek nih! Kalau buat sendiri berbiji2 leh buat tapi kos kita boleh jimatkan. Kali ini saya nak kongsi resepi kek keju oreo lemon, dimana saya gunakan biskut oreo untuk lapisan bawahnya. Tapi sekiranya anda suka anda boleh masukkan biskutnya dalam adunan kek. Ikut selera masing2lah. Ramai yang bertanya kat saya macamana nak dapatkan lapisan bawah yang marvelous, tips kali ini senang jer bila masukkan mentega cair tuh gaul sehingga anda boleh mengepal biskut tuh. Jangan terlalu kurang~ pasal nanti tak boleh nak kepal dan hasilnya akan berderai bila dah masak. Kalau banyak sangat nanti hasil dia berminyak pulak bila dah masak. Ok pada mereka penggila kek keju apa tunggu lagi ambik kunci keta pi lah beli bahan2 untuk membuat kek keju oreo lemon ini. Hasilnya anda sendiri leh feel nanti!

Bahan-bahan A
Lapisan bawah
3 paket biskut oreo-kisar/hancurkan sehingga halus
180gm mentega-dicairkan (sekira tak cukup tambah aja)Bahan bahan B (kek)

11 April 2010

#ancPlayer

#ancPlayer

07 April 2010

Bread Butter Puding

BREAD BUTTER PUDDING memang popular antara kita dan mungkin ramai yang tahu bread butter puding ini merupakan makanan pencuci mulut tradisi orang-orang UK u know!. Banyak versi yang kita boleh gubah daripada resepi asalnya kerana ada yang mencampurkan dengan jem strawberi dan sos coklat atau coklat cair malah ada yang meletakkan ceri lagi!. Dessert ini boleh dimakan dengan aiskrim. Atas permintaan saya uploadkan resepi bread butter pudding yang klasik resepinya. Dan resepi ini jika nak jimat perbelanjaannya bolehlah anda menggunakan susu cair untuk menggantikan cream yang agak sedikit mahal harganya. Tapi kalau guna cream tuh hasilnya lebih berlemak dan berkrim disukai ramai!


Bahan-bahan


10 keping roti putih
sedikit mentega
2 biji telur
1/2 gula kaster
1 sudu kecil esen vanilla
300ml susu
300ml krim
1/2 cawan kismis
1/2cawan kacang badam

Bahan sos vanilla
1 tin susu cair
200ml susu segar
100gm gula kaster
80ml air
1 biji telur
2 biji kuning telur
1 sudu tepung kastard
1 camca teh essen vanilla


Cara-cara penyediaan
  1. Sapukan mentega atas roti sedikit.Susun atas acuan pembakar.
  2. Kemudian bancuh semua bahan A. Curahkan dalam bekas berisi roti yang disusun.
  3. Taburkan kismis dan badam atas roti dan bakar sehingga masak kekuningan.
  4. Untuk menyediakan sos vanilla bancuh semua bahan dan masak dengan api yang sederhana sehingga likat dan sejukkan. Pastikan dikacau sentiasa supaya tidak berketul.Sedia untuk dihidangkan.

01 April 2010

Tart Coklat

Terdapat banyak tart yang boleh kita beli dan dibuat ya! Ada yang bertanya pada saya, chef apa beza tart dan pai chef! oh sonang ajo jawapan nyo. Pai diatasnya mesti ditutup sebahagian atau ditutup penuh dengan doh tetapi tart terbuka!. Tart yang akan saya kongsi ini memang istimewa kerana kulit pai nya saya gunakan asas puff pastri.

Puff pastri agak rapuh dan ringan apabila sudah masak. Mungkin ada tertanya2 macam mana pulak nak membuat puff pastri sedangkan ia sangat leceh untuk dibuat. Jeng jeng jeng!, jangan risau ia boleh dibeli di pasaraya atau di kedai bahan2 pastri . Kalau di pasaraya tuh puff pastri ada dijual ditempat frozen ok! Untuk resepi kali ini memang saya menggunakan puff pastry yang segera. Sebab mempercepatkan kerje saya. Kalau yang dijual tuh sudah siap dicanai nipis2 lagi! memang mudah keje so u all hanya perlu lapik terus ke dalam acuan tart. Bukankan ia begitu mudah.
Apabila sudah dibakar, puff pastry akan naik dengan begitu mendadak dan apa yang perlu anda buat adalah cuma tekan bahagian tengahnya agar ada ruang untuk menuang isian coklat nanti. Untuk isiannya saya menggunakan coklat dan ia memang marvelous maklum lah coklattt kan. Dan resepi ini saya olah menggunakan gelatin dan apabila didinginkan ia akan mengeras. jadi apabila makan anda akan dapat rasakan kerangupan dari puff pastri dan kelembutan dari isian coklat. Rapuh di luar cair di mulut ahak! yummylah!