22 November 2009

Kek Kaya Coklat

Kek Coklat ini sangat sedap. Tak caya cubalah ! Ramai yang sukakan kek coklat yang kaya dengan coklat dan rasanya yang lembab. Sekiranya anda mahu mendapatkan kek coklat yang lembab, pantang larangnya satu iaitu jangan lama sangat membakar kek coklat kerana ia akan membuatkan kek coklat anda kering. Resepi kek coklat ini memerlukan anda memasak serbuk koko bersama-sama gula dan air. Memasak serbuk koko dapat membangkitkan aroma coklat dan memberi warna yang lebih gelap pada koko kita kerana gula membantu pembentukan caramel dalam campuran itu. Rasa kek koko yang sedap juga pastinya jika anda memnggunakan serbuk koko yang baik kualitinya tetapi ikutlah budget masing2 betul tak?

Bahan-bahan A
250gm mentega
250gm gula
5 biji telur
250gm tepung superfine
1 camca teh serbuk penaik
100gm coklat cip

Bahan-bahan B
60 gm serbuk koko
50gm gula
1 cawan air

Cara-cara penyediaan
  1. Masakkan Bahan-bahan B sehingga larut dan agak likat. Sejukkan dahulu sebelum masukkan dalam adunan kek.
  2. Panaskan ketuhar dengan suhu 180 degree celsius. Lengserkan acuan kek dengan mentega.
  3. Pukul Mentega dengan gula sehingga kembang dan gebu.
  4. Masukkan telur satu persatu dan kacau sehingga sebati.
  5. Ayak tepung bersama serbuk penaik kemudian campurkan dengan coklat chip.
  6. Masukkan campuran tepung tepung berselang seli dengan bancuhan bahan B.
  7. Masukkan dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau sehingga pencucuk kek bersih apabila dicucuk pada kek.

20 November 2009

Pasta Carbonara

Pasta Carbonara sebenarnya adalah pasta yang dimakan bersama2 sos warana putih, Ia diperbuat daripada susu,cream dan parmesan cheese. Isi yang dimasak dengan sos boleh dipelbagaikan dan isi yang asli orang barat menggunakan bacon. Tetapi terserah lah korang nak guna apa tapi saya cadangkan menggunakan isi ayam dan seafood. For sure tangkap lentoklah bila u all try resepi nih sure punya! Resepi ini juga saya tujukan kepada peminta resepi ini iaitu kawan saya Puteri Murni dari RMI. Bahan-bahan 250 gm Spagetti 1 cawan isi ayam/bacon-dipotong kecil 1/2 cawan hotdog-dihiris nipis 1 cawan susu 1/2 cawan krim 1 biji telur kuning 1/2 camca jus lemon 1/4 cawan keju parmesan parut 1/2 camca daun pasley/ketumbar-cincang 1/2 biji bawang besar-cincang halus 3 biji bawang putih-cincang halus 1 sudu teh herba campur(mixed herb) 2 camca makan mentega/marjerin secukup rasa garam Cara-cara penyediaan
  1. Rebus /blanch spagetti hingga kembang dan masak secukupnya.
  2. Untuk sos, panaskan mentega/marjerin dan tumis bawang putih dan bawang besar dan mixed herbs sehingga naik bau.
  3. Masukkan daging ayam dan hot dog dan kacau sehingga masak.
  4. Masukkan susu, cream dan keju. Kacau sehingga mendidih.
  5. Masukkan telur dan kacau dengan cepat dan laju. Pastikan tiada ketulan.
  6. Perisakan dengan garam secukupnya dan perahan jus lemon.
  7. Tuangkan kuah sos di atas spagetti. Hiaskan dengan daun parsly/ketumbar.

16 November 2009

Pisang sos karamel

Buah-buahan berkhasiat untuk membekalkan kandungan fiber/serat pada kita. Resepi kali ini menggunakan buah-buahan seperti pisang, epal dan kurma yang memang kaya dengan kandungan serat. Pisang mengandungi gula semulajadi seperti glukosa dan fructosa yang memberikan bekalan tenaga kepada kita. Oleh kerana itu pisang banyak diamalkan oleh atlit-atlit apabila mereka bersukan. Selain daripada itu pisang mengandungi tinggi potassium dan ini baik untuk mengimbangi kandungan air dalam badan dan peredaran darah seterusnya dapat mengurangkan hypertension. Khasiat kurma memang tidak boleh disangkalkan lagi dan ia sangat sinonim dengan masyarakat Islam apabila tiba bulan Ramadan dan semasa ini kita disarankan mengambil kurma untuk membekalkan tenaga kita di siang hari. Resepi ini sangat mudah dan cepat dibuat dan ia boleh dimakan semasa sejuk dan panas bersama-sama ais krim vanila

Bahan-bahan
6 biji pisang emas
5 biji kurma
5 sudu gula
1 cawan susu sejat/ krim putar
 1 sudu makan mentega

 Cara-cara penyediaan
  1. Kupas dan belah pisangkepada dua bahagian.
  2. Panaskan mentega dan goreng kan pisang sebentar sahaja. Akhir sekali masukkan kurma. Padamkan api.
  3. Dalam periuk yang berasingan, panaskan gula sehingga membentuk karamel atau bertukar warna keperangan.
  4. Kemudian tuang susu/krim ke dalam gula. Kacau sehingga sebati dan pekat.
  5. Masukkan buah-buahan yang digoreng dengan mentega tadi ke dalam sos karamel dan kacau seketika.
  6. Padamkan api dan sedia dihidangkan panas atau sejuk.


Fettucine sos Bunga Kantan


FETTUCINE adalah sejenis pasta yang berasal dari Itali. Bentuknya leper berlainan dengan spagetti dan pasta yang lain. Pasta diperbuat daripada sejenis tepung yang dinamakan tepung semolina daripada gandum jenis durum.Tepun jenis ini mempunyai tinggi kandungan perotein yang membuatkan tekture pasta ini kenyal dan tidak mudah pecah apabila direbus. Resepi kali ini agak ringkas dan mudah disediakan selain mempunyai lengkap nutrisi yang diperlukan oleh badan. Sumber tenaga utama dibekalkan pasta yang mengandungi karbohidrat.

Ayam pula membekalkan sumber protein utama yang boleh membantu pertumbuhan badan dan tisu dalam badan. Sos untuk pasta selalunya menggunakan asas tomato dan kali ini sedikit sentuhan kelainan diberikan apabila menggunakan sos tomato, sos cili dan bunga kantan. Bunga kantan memberikan sedikit aroma dan rasa tempatan dan uniknya bunga kantan sering digunakan untuk masakan seperti kerabu dan laksa. Bunga kantan mempunyai kandungan beta carotene yang bertindak sebagai anti kanser. Sayur sayuran buah seperti tomato dan lada benggala memberikan vitamin seperti vitamin c, vitamin B lengkap dan mineral.

12 November 2009

Kek Lobak merah/carrot kek

CARROT cake berkhasiat pasal guna carrot yang kaya dengan vitamin A. Tapi carrot cake ini perlu disimpan dalam peti sejuk supaya dapat mengelakkan carrot tuh menjadi basi dan rosak dengan cepat. Maklum lah carrot tuh kan sayur so sayur cepat rosak. Ini resepi paling mudah yang telah saya olah. Sebenarnya resepi ini telah hilang dari simpanan koleksi resepi peribadi saya, mujurlah kakcik ada menyimpan resepi ini so untuk kegunaan pembaca blog saya semua anda perlu mencuba  resepi yang telah hilang tetapi dijumpai kembali iaitu kek lobak merah atau nama glamernya carrot kek.

Bahan-bahan
1 cawan /200gm mentega
3/4 cawan /150 gm gula halus
5 biji telur- asing kan kuning dan putih
1 cawan/200gm tepung naik sendiri
1/2 cawan/ 60gm serbuk badam @ hazel

Tua vs awet muda

Ini cerita benar bukan dongengan ok. Selalunya bila orang yang tak tahu umur saya dia mesti cakap umur saya nih dalam range 25,26 atau 27. Kembang lah sekejap hehehe walaupun tak kembang mmm.Untuk pengetahuan korang saya nih nak kata tua tak lah tua tapi dalam usia akhir remaja lah heheh. ok ok aku bagi tahu lah 32 TAHUN ok! Sebenarnya tak suka dengan figure 32 tahun, kalau boleh nak terbalik kan 32 tuh jadik 23 tahun. Sudah jangan berangan! dah tua tua tuh terima jer lah.

06 November 2009

Samosa sardin

Ashik samosa daging dan ayam jerk. Pakata try samosa lain pulaklah. Rasa tetap rasa karilah cuma isi dia saya gantikan dengan sardin. Ini adalah atas permintaan kenalan saya. Melalui email, dia minta untuk saya berikan resepi samosa. Tapi sekiranya anda tidak mahu rasa sardin anda boleh gunakan daging sama kuantitinya dengan sardin. Sekira anda menggunakan sardin masukkan pada masa langkah akhir(last step ok) supaya sardin tidak terlalu hancur.Senang jer!
Bahan-bahan
1 tin kecil /150 gm sardin/daging/ayam cincang
2 biji kentan- potong dadu
3 ulas bawang kecil- dicincang halus
1 tangkai daun kari
2 1/2 sudu serbuk kari ikan/daging
3/4 cawan air
1/4 cawan sayur campur
2 camca daun ketumbar-cincang garam secukup rasa
12 keping kulit popiah

Cara-cara penyediaan
  1. Tumis bawang merah dan daun kari sehingga naik bau.
  2. Lautkan serbuk kari dengan air sehingga menjadi paste,dan tumis bersama bawang dan daun kari sehingga pecah minyak.
  3. Ketika ini masukkan daging sekiranya menggunakan daging cincang.
  4. Kemudian masukkan kentang dan air.
  5. Masak hingga kentang empuk.
  6. Dan masukkan sardin(sekira guna sardin), sayur campur dan daun ketumbar.
  7. Perisakan dengan garam
  8. Ambil satu sudu inti dan letakkan dia tas kulit popiah, balutkan membentuk segitiga. Lekatkan hujung samosa menggunakan air.
  9. Goreng sehingga masak kekuningan.

05 November 2009

Penangan surat khabar!

Setelah beberapa lama duk pikir2 untuk buat satu column tulisan peribadi akhirnya saya dapat semangat untuk menulis dalam laman coretan peribadi ini. Bukan apa saya nih memasak bolehlah tapi bab-bab menulis nih memang fail giller! tapi saya tetap berusaha juga untuk menulis dengan tujuan dapatlah saya mengasah bakat menulis(kot-kot kalau adabakat kan!) so tetiba saya dapat idea nak tulis something pada pagi2 yang dingin selepas hujan kat sini. Saya tahu time nih lah waktu paling sesuai untuk membuai mimpi yang indah di atas katil.
Rasanya dah cukuplah saya membebel dengan intro kot, tapi apa yang saya nak story nih adalah tentang penangan surat khabar sebenarnya, seperti apa yang telah saya alami sendiri. Nih nak cerita sikitlah pasal cerita dan buku saya iaitu Keenakan Pencuci mulut yang telah dipublished kat surat khabar Utusan Malaysia pada 7 Oktober 2009 yang lepas. Terima kasih pada penulis Fazrina, Kak Khairunisa yang memperkenalkan saya kpd bos column keluarga iaitu kak Zaleha dan saya ambil kesempatan nih nak ucap juga tahniah pada Faz kerana cerita kamu memang best dan sempoi. Yelah kalau tak, takdelah namanya wartawankan.
Alhamdulillah setelah setahun memenangi Program masakan realiti yang disiarkan di TV3 apalagi rancangan Maggi Mencari Bintang itulah tahun 2008 lepas kini saya muncul dengan hasil baru iaitu Buku masakan pertama saya yang diberi nama Keenakan Pencuci Mulut. Apalagi masa nihlah saya nak mempromosikan bakat dan kebolehan saya melalui buku ini betul tak? So suratkhabar adalah one of the best medium untuk berbuat demikian. Bila keluar aja cerita saya dan buku itu pasti banyaklah yang membacakan. Maklumlah satu Malaysia ada jual surat khabar utusankan so satu Malaysia boleh baca cerita saya tuh kat Utusan ( walaupun bukan satu malaysia yang baca heehhe). Dalam article saya tu, saya ada sertakan alamat facebook dan alamat email.
Selepas keluar cerita tuh dalam utusan alhamdulillah saya mendapat response yang positif daripada pembaca yang membaca article saya tuh. Ramai juga yang email saya dan add saya sebagai kenalan di facebook ya! so dapatlah saya meramaikan lagi kenalan. Tapi orang yang paling terperanjat giler adalah saya bila saja saya bukak dan baca cerita sendiri di column keluarga, saya dapati coverage cerita saya keluar sampai tiga muka penuh(sebenarnya terkejut campur happy tak terhingga heheh) Mananya tidak,cerita sendiri keluar sampai 3 mukakan. Macam2 response positif yang saya terima daripada pembaca, daripada hendak berkenalan, meminta resepi, bagaimana nak menjadi seorang chef yang bagus dan macam2 lagilah tapi kebanyakan bertanyakan tentang bagaimana nak dapatkan buku saya. Saya ucapkan terima kasih diatas sokongan dan response positif daripada pembaca. Response dan sokongan anda akan saya jadikan pembakar untuk saya lebih berusaha mempertingkatkan diri saya.
Bercakap mengenai buku ya, saya terharu juga kerana ada yang benar2 berusaha untuk membeli buku saya di luar sana. Ada yang dapat dan ada yang kecewa kerana tidak menjumpai buku saya. Itulah kesan suratkhabar sebenarnya. Sehingga ada ibu-ibu kenalan saya di facebook sanggup menyuruh anak mereka mencari buku saya setelah gagal untuk mendapatkannya, sehingga lah ada seorang kenalan facebook saya nama nya Yani telah message saya di facebook mengatakan ibunya telah menyuruh dia membeli buku saya setelah membaca article saya di akhbar utusan. Apa yang saya respect kat yanie nih dia berusaha untuk mengembirakan hati ibunya dgn menghadiahkan buku saya kepada ibunya. Mulia sungguh hati yani nih kan? Setelah gagal mendapatkan buku saya tu, si yani nih meminta tolong agar saya boleh membuat pos express buku saya untuk ibunya so semalam dia telah memasukkan duit sebanyak 30 ringgit kedalam akaun saya. Apalagi duit dah mashyuk kenalah sayahantarkan kepada ibunya yang bernama Puan Normah Mehat .
Ya itulah salah satu penangan suratkabar yang saya sendiri alami. Banyak juga pengalaman2 lain setelah cerita saya keluar di suratkhabar. Maknanya suratkhabar adalah satu medium yang kuat impak nya kepada masyarakat so kepada wartawan keep up your good work kerana anda merupakan medium yang berpengaruh untuk membentuk masyarakat yang positif! kepada yang telah mendapat buku saya, saya harap anda sukakannya dan mencuba kesemua resepi dalam buku itu ya!