Pages

30 September 2009

kek coklat dan strawberi batik

Bahan-bahan
150gm mentega
3/4 cawan gula halus
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan susu segar
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
3 sudu makan serbuk koko
3 sudu teh perasa strawberi
sedikit pewarna merah,
 ikut kesukaan

Salutan kek
1/2 cawan krim putar
 5 sudu jem rasberi/ strawberi

Cara-cara penyediaan
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 degree celsius. Lengserkan acuan kek dengan mentega dan ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sebati.
  3. Masukkan tepung mberselang seli dengan susu.
  4. Asingkan adunan kek kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan serbuk koko dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan perasa strawberi dan pewarna merah.
  5. tuangkan adunan kek itu secara rawak. Kemudian larik larikan kek itu agar corak betik terhasil.
  6. Bakar dalam Ketuhar sehingga pencucuk kek bersih apabila dicucuk.
  7. Untuk menyediakan salutan kek. pukul semua bahan sehingga sebati. Siap untuk di digunakan.

29 September 2009

Kek walnut, kurma dan pisang

Bahan Bahan
110gm tepung superfine/halus
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
175gm mentega
100gm gula perang
2 sudu makan madu
2 biji telur
200gm pisang masak, dilenyek
100gm kurma, buang biji dan cincang sederhana kasar
100gm kacang walnut, cincang sederhana kasar

Untuk hiasan atas kek
2 biji pisang dihiris
100gm walnut, cincang kasar
2 sudu makan madu

Cara-cara penyediaan
  1. Ayakkan tepung besama serbuk penaik, soda bikarbonat dan serbuk kayu manis. Ketepikan.
  2. Pukul mentega gula dan madu sehingga kembang, kemudian masukkan telur satu persatu.
  3. Masukkan pisang, kurma, kacang walnut. Pukul sehingga sebati.
  4. Masukkan tepung yang telah di ayak atdi dan kacau sehingga sebati.
  5. Gunakan acuan muffin atau acuan cup cake dan tuang 3/4 penuh.
  6. Hiaskan atas kek dengan taburkan walnut yang dicincang dan hirisan pisang di atas kek sebelum dibakar.
  7. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 degree celsius selama 25 minit atau sehingga kek tidak melekat pada pencucuk kek.
  8. Setelah kelaur dari ketuhar, kletakkan sedikit madu diatas permukaan kek supaya ia nampak berkilat. Siap untuk hidangan.

Lempeng tuna dan lobak merah

Bila lihat pelajar-pelajar kelas masakan antarabangsa tetiba saya tertarik dengan lempeng yang diorang buat. Bila ditanya lempeng nih asal dari negara mana? mereka menjawab dari India Chef! Setelah saya merasa ternyata rasanya sungguh enak!. terus idea sampai untuk mencipta resepi lempeng yang baru sebagai makanan ringkas atau snek! Bahan bahan 50gm tuna dalam tin 75gm lobak merah, disagat/dimayang 2 biji cili hijau 1 biji bawang merah 1 sudu teh serbuk jintan manis 1 sudu teh serbuh jintan putih 1 sudu teh serbuk ketumbar 100gm tepung kacang kuda 50gm tepung roti 1 sudu teh serbuk penaik 300 gm air sedikit garam Cara-cara penyediaan
  1. Ayak tepung bersama serbuk penaik, serbuk jintan manis, jintan putih dan ketepikan.
  2. Kemudian campurkan kesemua bahan didalam mangkuk dan kacau sehingga rata dan menjadi campuran yang likat.
  3. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan ambil sesenduk campuran tadi dan tuangkan diatas kuali tadi. Terbalikkan apabila sudah keperangan. Kemudian bolehlah diangkat. Sedia untuk dihidang.

Kambing bakar/golek

Resepi ini adalah atas permintaan saudara saya yang bernama Khairul Razmi. Terima kasih atas cetusan idea anda ya! Dan setelah membelek-belek resepi dan bertanya rakan-rakan maka saya olah resepi ini agar bersesuaian dengan citarasa orang tempatan. Kambing memang sesuai dimasak secara panggang dan sekiranya bahan-bahannya diperap dengan lebih lama pasti rasanya lebih enak dan dagingnya bertambah lembut. Resepi ini menggunakan kaskas tetapi sekiranya tidak terdapat kaskas anda tidak perlu menggunakan kaskas. Anda boleh menikmati kambing bakar dengan apa-apa jenis sos seperti air asam, sambal kicap atau sos barbeque tetapi ia mengikut kesukaan masing. Antara sos yang saya cadangkan adalah sos pudina. Bahan A 2 kg kambing Bahan-bahan B 100gm bawang merah 60gm bawang putih 60gm halia 4 batang serai 20 gm cili kering/cili boh 200 gm yoghurt 60 gm ketumbar 50 gm jintan putih 40 gm jintan manis Bahan Bahan C 60 gm serbuk kunyit 30gm serbuk lada putih 50gm madu Garam secukup rasa Bahan-bahan untuk sos 250gm krim masam 80gm daun pudina, dihiris halus/cincang 2 sudu teh garam 1 sudu teh gula Cara-cara penyediaan kambing bakar
  1. Kisar bahan-bahan B kemudian campurkan dengan bahan-bahan C
  2. Perap bahan-bahan B dan C dengan kambing dan biarkan sekurang-kurangnya 1 jam atau semalaman.
  3. Kemudian bakar sehingga kambing masak.

Cara-cara penyediaan sos

  1. Campurkan semua bahan-bahan untuk sos dan sedia untuk dihidangkan.

19 September 2009

Kek Mudah

Saya letakkan resepi ini didalam blog ini apabila ada seorang teman meminta saya kek yang paling senang untuk disediakan. Resepi kek ini adalah lebih kurang dengan kek mentega sahaja tetapi teksturnya lebih lembut. Bagi saya kek ini diberi nama kek mudah kerana bahan-bahannya sangat mudah tetapi hasilnya memang sedap apa yang penting tak rumit untuk menyediakannya dan cepat dan sesuai pada mereka yang tak punya masa untuk memnyediakan kek yang banyak bahan-bahannya. Anda boleh kekalkan rasa kek ini yang asli atau sekiranya suka anda boletambahkan perisa tambahan mengikut citarasa anda. Untuk kek ini saya cadangkan anda mencampurkan perasa oren dan coklat urai (chocolate rice) jadi kek anda lebih umphhh! Bahan-Bahan 250 gm mentega 240gm gula kaster 240 gm tepung naik sendiri 5 biji telur 1 sudu teh vanilla esen Pilihan perasa 2 sudu makan oren sunquick 40gm coklat urai/rice Cara-cara penyediaan
  1. Pukul mentega dan gula kaster sampai kembang. masukkan ezsen vabilla dan kacau.
  2. Kemudian masuk telur satu persatu selang seli dengan tepung.
  3. Jika ingin perasa yang berlainan masukkan oren sunquick dan coklat urai atau kekalkan perasa yang asli.
  4. Lenserkan acuan kek dan bakar pada suhu 180 degree celsius kira-kira 40 minit atau kek tidak melekat apabila dicucuk.

11 September 2009

Tart telur keju

Tart telur keju nih enak dimakan semasa panas. Sangat mudah disediakan. Hidangan ini sesuai dihidangkan untuk semua jenis keraian.

Bahan bahan
1 paket kulit doh puff pastry
4 biji telur 2biji kuning telur
250ml susu sejat
200 gm krim putar
70gm keju cheddar, diparut
1 camca teh serbuk buah pala sedikit garam sedikit lada putih

Cara-cara penyediaan

  1. Campurkan semua kecuali keju di dalam mangkuk ,kemudian kacau menggunakan wire whisk hingga sebati. 
  2. Cairkan mentega kemudian sapukan mentega sedikit di atas puffpastri dan lapiskan dengan pastri( lakukan proses ini sebanyak 7 lapis puff pastry). 
  3. Kemudian potong menjadi 9 bahagian( akan mendapat 9 bahagian 4 segi). Saiz empat segi ini boleh dipotong kepada 6/ 9 bahagian mengikut kesukaan. 
  4. Letakkan setiap satu puf pastry yang dipotong itu didalam acuan muffin(acuan besi yang digunakan untuk meletakkan acuan kertas muffin). 
  5. Setelah setiap bahagian 4 segi itu diletakkan didalam acuan muffin yang besi itu, tuangkan adunan telur hingga penuh. 
  6. Bakar pada suhu 170 celsius,kira-kira 20-30 minit sehingga mengeras dan masak keperangan.

10 September 2009

Keenakan Pencuci Mulut


Ini ada lah buku masakan pertama saya . Akan berada di pasaran tak lama lagi. Dapatkan buku ini dengan harga RM 18 atau secara pos perlu ditambah RM 4.50 pos ekspres. Sesuai untuk semua lapisan masyarakat, baik untuk pelajar, suri rumah dan golongan profesional. Saya berharap anda dapat mencuba setiap resipi yang ada di dalam buku ini dan menikmati keenakan sebenar pencuci mulut. kepada sesiapa yang berminat boleh bank in dia akaun maybank saya 112080571369. sila hantarkan reference number anda ker email azlirazali77@yahoo.com  atau faxkan resit transaksi atas nama Azli Razali ke 043823681. Sila maklumkan selepas transaksi melalui email ya.Penghantaran akan dilakukan seberapa segera..

02 September 2009

Coklat roselles berceri


Jenis cookies ini adalah jenis paip kerana adunannya lembik dan sesuai di paipkan menggunakan beg paip atau lebih dikenali dengan piping beg. terima kasih kepada chef rohimi dengan resepi ini. Anda perlu mencuba resepi ini ok.
Bahan-bahan
250gm mentega
150gm gula aising
50gm badam cincang/nibbed almond
50gm tepung jagung
250gm tepung halus
3 camca makan serbuk koko
sedikit ceri merah/cip coklat putih /cip coklat untuk hiasan

Biskut kekacang coklat


Biskut nih ala-ala chocolate chips cookies tetapi adunan nya di pelbagaikan dengan kekacang yang digunakan bukan menggunakan kacang walnut tetapi menggunakan kacang hazel. bagi saya texture biskut ini lebih padat kerana texture kacang hazel lebih padat daripada teksture kacang walnut. Walaubagaimanapun rasa biskut ini lebih lemak dan yang paling penting ianya rangup. Itu lah teksture biskut yang perlu di utamakan. resepi ini agak unik kerana menurut chef rohimi adunannya menggunakan mentega dan marjerin dan itu lah yang membuat saya lagi teruja untuk memasukkan resepi in di dalam blog ini.

Bahan- bahan A
40 gm mentega
140gm marjerin
50gm gula halus
70gm gula perang

Bahan-bahan B
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanilla
1 camca makan minyak jagung
1 paket cip coklat
170gm tepung halus
75gm tepung jagung
1 camca makan serbuk koko
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
125gm kacal hazel, dipanggang dan dicincang

Cara-cara penyediaan
  1. Pukul bahan bahan A sehingga sebati
  2. kemudian masukkan telur, vanilla ,cip coklat dan minyak jagung. Kacau sehingga sebati.
  3. Ayak tepunghalus, tepung jagung, serbuk koko dan soda bikarbonat. Kemudian gaulkan bersama kacang hazel.
  4. Selepas itu Masukkan kedalam adunan mentega tadi. Kacau sehingga sebati.
  5. Ambil sudu dan sudukan ke atas dulang pembakar yang telah dilengser dengan mentega.
  6. Bakar pada suhu 180 degree celsius selama 12-15 minit atau sehingga keperangan.

Cookies kelapa dan nescafe

Biskut nih memang mudah di sediakan kerana bahan-bahan dan cara-cara pernyediaannya tidak serumit mana. Biskut ini rasanya rangup dan ia akan mengembang kerana menggunakan soda bikarbonat. Resepi ini juga hasil sumbangan Chef Rohimi. Terima kasih chef!

Bahan-bahan A
125 gm mentega
90gm gula aising
1 camca makan pes koko
  Bahan-bahan B
175gm tepung halus
75gm tepung kastard
25gm kelapa kering
1/2 camca makan soda bikarbonat

  Cara-cara penyediaan
  1. Pukul mentega dan gula sehingga sebati. kemudian masukkan pes koko dan kacau.
  2. Ayak tepung halus, tepung kastard dan soda bikarbonat.Kemudian satukan tepung bersama kelapa kering.
  3. Masukkan bahan-bahan B ke dalam bahan-bahan B yang telah di pukul. Kacau sehingga membentuk doh.
  4. Canaikan doh setebal 5-6 mm dan terap menggunakan acuan yang disukai. Bakar pada suhu 180 degree celsius selama 12-15 minit atau sehingga keperangan.

Kurma cookies


Bila musim raya nih memang tak sah raya tuh kalau takde biskut atau cookies betul tak? Biskut kurma yang saya ada nih sekali lagi hasil dermawan chef Rohimi. Saya tertarik jenis biskut kurma nih pasal dia melapiskan doh biskut dengan kurma sebagai intinya. Saya dah rasa biskut nih dan terbukti memang sedap tapi cuma perlukan kesabaran jer buat biskut nih kerana agak rumit sedikit. Tidak memerlukan kurma yang mahal cuma beli aja kurma yang murah. Kurma yang mahal tuh lebih sedap dimakan begitu sahaja ya.

Bahan-bahan
150 gm gula halus
180gm mentega
150 gm tepung gamdum cap sauh
100 gm tepung halus
150gm tepung jagung
300gm kurma
1 camca teh esen vanilla
2 biji kuning telur (untuk sapuan)

Biskut gajus


Biskut gajus nih memang tak asing lagi bagi kita. Di mana-mana sahaja ada dijual. Lebih-lebih lagi di musim perayaan. Walau pun mudah didapati namun ia lebih berbaloi jika dibuat sendiri di rumah tak begitu? Jadi, cubalah resepi ini! Buat untuk hari raya dan pasti raya tahun nih makin berseri dengan biskut gajus buatan air tangan sendiri! resepi ini saya harus berterima kasih kepada Chef Rohimi teman sekerja saya kerana atas kebenarannya saya dapat berkongsi resepi ini dengan anda.

Bahan Bahan
250 gm Mentega
150gm gula aising
200 gnmgajus, dipanggang dan dikisar
400gm tepung halus
1 biji telur kuning (untuk sapuan atas)
gajus untuk hiasan